Sommarens smaker på flaska
- 2 liter jordgubbar
- 3-4 dl vatten
- 5½ dl strösocker
- 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft
Skölj och rensa jordgubbarna.
Koka upp vatten, lägg i jordgubbarna och låt allt småkoka under lock i 10 minuter.
Häll upp fruktmassan i en silduk och låt saften rinna av i cirka 30 minuter.
Mät saften och häll upp i en ren gryta. Blanda i socker efter mängden saft och låt allt koka upp på nytt. Låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Se till att allt socker smält!
Skumma saften noggrant.
Blanda i natriumbensoaten i lite av den varma saften. Blanda den sen med övrig saft.
Häll saften i ordentligt rengjorda flaskor.
Fyll i ända upp och sätt på skruvlocken på en gång.
Förvara svalt och mörkt, har du en matkällare är det perfekt.