Äppelsmulpaj med smak av flingsalt
Smulpaj med äpple. En smarrig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i.
Ingredienser
- 800 gram äpplen
- 1 tsk kanel
- 2 tsk strösocker
- 1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
- 1 msk smör till formen
Smul
- 125 gram kallt smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1,5 dl strösocker
- ½-1 tsk flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
- Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port). Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
- Låt svalna något innan servering!
Till servering
- Vispad grädde, vaniljsås eller glass
Anteckning
Här finner du lokalproducerade ingredienser till dina framtida äppelpajer:
- Rudenstams Frukt & Bär
- Vistakulle Fruktodling
- Gränna Glass