Äppelsmulpaj med smak av flingsalt

Smulpaj med äpple. En smarrig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i.
Måltid Efterrätt

Ingredienser
  

  • 800 gram äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
  • 1 msk smör till formen

Smul

  • 125 gram kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl strösocker
  • ½-1 tsk flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
  • Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port). Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
  • Låt svalna något innan servering!

Till servering

  • Vispad grädde, vaniljsås eller glass

Anteckning

Här finner du lokalproducerade ingredienser till dina framtida äppelpajer:
  • Rudenstams Frukt & Bär
  • Vistakulle Fruktodling
  • Gränna Glass
Keyword Äpple, Paj
Hanna Lupiner
Author: Hanna Lupiner